الگوریتم گوگل پاندا چیست؟ روش های رفع جریمه پاندای گوگل
الگوریتم گوگل پاندا یکی از معروف ترین و شناخته شده ترین الگوریتم های گوگل است که وظیفه اصلی آن بررسی کیفیت محتوای وب سایتها و میزان رضایت کاربران از مطالب نوشته شده است. اما کار این الگوریتم فقط به اینجا ختم نمیشود، بلکه الگوریتم پاندا محتواهای بی ارزش را شناسایی و با آنها مبارزه میکند و آنها را از نتایج جستجو حذف میکند. در مقابل محتواهای با کیفیت و منحصر به فرد را در نتایج برتر به کاربران نمایش میدهد.
در این مقاله سئو موشک به توضیح کامل الگوریتم گوگل پاندا و اهداف آن میپردازیم، همچنین خواهیم گفت که گوگل پاندا چه محتواهایی را جریمه میکند و روشهای خلاصی از آن چیست؟
فهرست مطالب
الگوریتم گوگل پاندا چیست؟
الگوریتم گوگل پاندا یک به روزرسانی برای الگوریتم های گوگل بود که در فوریه 2011 معرفی شد. از تاریخ مذکور تا امروز این الگوریتم بروزرسانی های بسیاری داشته است و همچنان هم ادامه خواهد داشت. در سالهای نه چندان دور بسیاری از کاربران از محتواهای بی کیفیت و کوتاه ناراضی بودند و شکایت داشتند. به همین دلیل گوگل تصمیم گرفت با منتشر کردن الگوریتم پاندا و بروزرسانیهای مکرر آن سایتهای بی کیفیت را شناسایی و از نتایج جستجو حذف کند.
در نتیجه امروزه الگوریتم پاندا، دیگر تحت عنوان اولیه خود وجود ندارد، ولی ماهیت آن همچنان به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از الگوریتم اصلی جستجوی گوگل باقی مانده است. با آمدن الگوریتم پاندا گوگل کیفیت سایت ها بر اساس این الگوریتم مشخص و طبقه بندی میشود که در نتیجه باعث افزایش رضایت کاربران شده است.
اهداف الگوریتم پاندا گوگل
الگوریتم پاندا در واقع یکی از اولین به روزرسانیهای گوگل با هدف کنترل کیفیت محتوا بود. هدف الگوریتم پاندا گوگل کاهش تعداد وب سایتهای کم کیفیت در SERPها یا همان صفحات نتایج جستجوی گوگل است. الگوریتم پاندا، صفحاتِ به درد نخور و بیربط را فیلتر (حذف) میکند تا کاربران بتوانند به محتواهای ارزشمند و مفیدتر در گوگل دست یابند.
بخش بزرگی از محتواهای بیکیفیت که در زمان انتشار الگوریتم گوگل پاندا تولید میشدند از جانب وبسایتهایی بود که به مزارع محتوا معروف بودند. آنها با تولید بیشمار محتواهای کم کیفیت، عملا بر گوگل مسلط شده و نتایج SERPها را اشغال کرده بودند. در نتیجه، جنگ اصلی پاندا گوگل با مزارع محتوا بود.
تا قبل از ظهور پاندا، محتواهای تکراری، بیکیفیت و حاوی سرقت ادبی همگی میتوانستند به رتبههای برتر گوگل برسند. منتها با آمدن الگوریتم پاندا، بساط اینگونه محتواها از صفحات نتایج جستجو برچیده شد.
الگوریتم پاندا گوگل چه محتواهایی را نمیپسندد؟
الگوریتم گوگل پاندا برخی از محتواها را به عنوان محتواهای ضعیف تشخیص میدهد و سایتهای منتشر کننده را جریمه میکند. اگر میخواهید سایت شما جریمه نشود و به رتبه آن آسیبی نرسد، باید بدانید که پاندای گوگل چه محتواهایی را نمیپسندد و مورد جریمه قرار میدهد.
1- محتوای کپی یا تکراری
محتوای تکراری اولین نوع از محتواهایی است که الگوریتم پاندا گوگل آنها را نمیپسندد. منظور از محتوای تکراری محتوایی یکسان یا بسیار مشابه است که در چند صفحه از یک وب سایت واحد یا در چند وب سایت مختلف منتشر شده است.
اگر شباهتها، کم و ناخواسته باشند بعید است که سایت شما جریمه شود. منتها اگر اینگونه به نظر برسد که محتوای شما تکراری و فریبنده است و تلاش دارید که نتایج موتورهای جستجو را دستکاری کنید، به احتمال زیاد شاهد پایین کشیده شدن محتوای خود از نتایج SERP خواهید بود.
2- محتوای بیکیفیت
الگوریتم گوگل پاندا وب سایتهایی را که محتوای بیکیفیت تولید میکنند، جریمه میکند. توسعه دهندگان این الگوریتم، عقیده دارند که محتوای بیکیفیت، ارزشی برای کاربران ایجاد نمیکند. بنابراین، نباید چنین محتواهایی در صدر نتایج گوگل وجود داشته باشند.
یک نمونه بارز از محتوای بی کیفیت، محتوایی است که در آن بیش از حد از کلمات کلیدی استفاده شده باشد. این یک تکنیک فریب کارانه برای دستکاری نتایج جستجو است و قبل از الگوریتم پاندا به وفور در محتواهای صفحۀ اول گوگل دیده میشد. برای اینکه محتوای شما رتبه بالایی داشته باشد، باید از چنین تاکتیکهایی که به سئو کلاه سیاه نیز معروف هستند اجتناب کنید.
3- محتوای کوتاه و کم حجم
علاوه بر محتواهای کم کیفیت، بعید است محتواهایی با کمترین متن نیز رتبهبندی شوند. اینگونه محتواها به محتواهای نازک (Thin Contents) معروف هستند. منظور از محتوای نازک، تنها محتوایی با کلمات کم نیست و انواع دیگری از محتوا نیز در این مجموعه قرار میگیرند.
مثلا محتواهای تولید شده توسط رباتها در این دسته قرار میگیرند. اینگونه محتواها اغلب نامنسجم، دارای کیفیت پایین و فاقد ارزش هستند. محتوای اسپین شده نیز نوع دیگری از محتوای نازک است که به رتبه سایت ضربه میزند. محتواهایی کوچک که برای فرار از کپی بودن، بارها بازنویسی و منتشر شده اند، اصطلاحا اسپین شده هستند.
4- محتوای جمع آوری شده از کاربر
از پستهای فیسبوک گرفته تا ویدیوهای Tik Tok همگی میتوانند جزو محتوای جمع آوری شده از کاربرانِ شبکههای اجتماعی (UGC) محسوب شوند. به شرط استفاده درست از UGC بعید است که گوگل پاندا رتبه سایت شما را کاهش دهد.
منتها اگر محتوای شما ارزش پایینی دارد یا به وضوح برای دستکاری و افزایش رتبه سئو سایت، طراحی شده است احتمالا جریمه خواهید شد. توصیه میشود از نظرات هرزنامه و پستهایی که ضعیف نوشته شدهاند به عنوان محتوای سایت استفاده نکنید.
5- تبلیغات بیش از حد و مزاحم
از جمله سوالاتی که گوگل برای تعریف یک محتوای باکیفیت از آنها استفاده میکند اینها هستند: «آیا این محتوا دارای تبلیغاتی بیش از حد است؟» «آیا تبلیغات استفاده شده، حواس کاربر را از محتوای اصلی منحرف میکند یا با آن تداخل دارد؟». اگر جواب « بله » باشد، سایت جریمه میشود.
از نظر گوگل پاندا، صفحاتی که عمدتاً متشکل از تبلیغات هستند و حاوی محتوای اصلیِ کم یا بدون محتوای اصلیاند، بی کیفیت در نظر گرفته میشوند. اینها همان سایتهایی هستند که الگوریتم گوگل پاندا با آنها مبارزه میکند.
6- محتوایِ فاقد شرط EEAT
شرط EEAT در زمان انتشار الگوریتم گوگل پاندا به EAT شهرت داشت. EEAT شرطی است از جانب گوگل که از حرف اول این 4 کلمه تشکیل شده است:
Experience (تجربه)، Expertise (تخصص)، Authoritativeness (معتبر بودن) و Trustworthiness (قابل اعتماد بودن).
دو کلمه اول به نویسندۀ محتوا بر میگردند و نویسنده باید به گونهای به گوگل نشان دهد که تجربه و تخصص کافی دارد. توضیحات مختصری که در مورد نویسنده در پایان مقالات سایتهای مختلف میبینید با این هدف نوشته میشوند. کلمات سوم و چهارم نیز به خود محتوا مربوط هستند.
اگر محتوای شما منبع ارجاع نوشتههای معتبر دیگری شود بر اعتبار آن افزوده میشود. اگر هم در نوشته خود برای اثبات و روشنگری حقایقِ مطرح شده (و نه برای سود شخصی) به منابع دیگری لینک دهید، نوشته شما از دید گوگل، قابل اعتمادتر جلوه میکند.
7- محتوای ناسازگار با جستجوی کاربران
اگر محتوای وب سایت شما کاربران را برای یافتن پاسخ، دعوت به کلیک کردن کند، ولی پاسخ مورد انتظار را ارائه ندهد، توسط الگوریتم گوگل پاندا جریمه میشوید.
همچنین اگر موضوع محتوای شما متفاوت از عنوان و کلمات کلیدی به کار رفته در آن باشد، وب سایت شما جریمه خواهد شد. زیرا کاربران را برای موضوعی به سایت خود کشانده اید که موضوع مد نظر آنها نیست و آنها را فریب داده اید. در این صورت کاربر بعد از وارد شدن به سایت به جواب سوالش نمیرسد و خیلی سریع از سایت شما فرار کرده و به وبسایت دیگر میرود که این را گوگل نمیپسندد.
مطلب پیشنهادی: الگوریتم پنگوئن گوگل چیست و چگونه باعث افت رتبه سایت میشود؟
از کجا بفهمیم توسط الگوریتم پاندا جریمه شدیم؟
الگوریتم گوگل پاندا سایتهای با محتوای کم کیفیت را با افت ترافیک سایت، افت رتبه بندی یا حتی فهرست زدایی صفحات (کاهش صفحات ایندکس شده) جریمه میکند. اگر متوجه این موارد در رابطه با سایت خود شده اید ممکن است که الگوریتم پاندا شما را جریمه کرده باشد.
البته دقت کنید که جریمههای پاندا بر کل دامنه شما تأثیر میگذارند و نه فقط بر چند صفحه. بنابراین اگر فقط تعداد کمی از کلمات کلیدی شما افت داشته اند، احتمالاً به دلیل گوگل پاندا نیست.
چگونه از جریمه الگوریتم گوگل پاندا خلاص شویم؟
قبل از اینکه بتوانید از جریمه الگوریتم پاندا گوگل خلاص شوید، باید دلیل اصلی جریمه شدن را تشخیص دهید. این تشخیص میتواند دشوار باشد، زیرا جریمه پاندا ممکن است ناشی از یک یا چند عاملی باشد که گوگل پاندا روی آنها حساس است.
لااقل باید بدانید که کدام یک از سه عارضه اصلی جریمه شدن یعنی افت ترافیک، کاهش رتبه و افزایش صفحات غیر ایندکس شده برای سایت شما رخ داده است. بعد از این کار صفحات آسیب دیده را تجزیه و تحلیل کنید.
محتوای صفحات را از نظر خوانایی، اصالت و مرتبط بودن بررسی کنید و در نهایت محتوای خود را بازبینی و آپدیت کنید. از خود بپرسید که آیا سایت شما محتوای آموزنده، مرتبط و کاربر پسند ارائه میدهد؟ آیا محتواهای سایت شما شرط E-E-A-T را برآورده میکنند یا نه؟
تاثیر الگوریتم پاندا گوگل در سئو سایت
الگوریتم گوگل پاندا تاکنون سبب بازنگریهایی اساسی در سیاستهای سئوی وب سایتها شده است. تمام مواردی که وب سایتها به واسطه وجود الگوریتم پاندا مجبور به رعایت آنها هستند یا جزو اصول سئو هستند یا با سئوی سایت، ارتباطی نزدیک دارند. در نتیجه میتوان گفت این الگوریتم بر روی سئو سایت تاثیر مستقیم دارد.
الگوریتم پاندای گوگل چه فاکتورهایی را بررسی میکند؟
الگوریتم پاندای گوگل را همانند یک انسان در نظر بگیرید که برای بررسی کیفیت محتوا سوالاتی از خود می پرسد.
- آیا این مقاله جذاب و با کیفیت است؟
- مقاله تولید شده میتواند نیاز و خواستههای کاربران را برطرف کند؟
- آیا اطلاعات این محتوا برای کاربران قابل اعتماد است؟
- آیا این سایت معتبر و شناخته شده است؟
- آیا در این سایت از محتوای تکراری یا کپی استفاده شده است یا نه؟
- این سایت تبلیغات آزاردهنده برای کاربران دارد یا نه؟
- در این مقاله مشکلات ویرایشی، نگارشی، خطا یا سایر مشکلات ویراستاری وجود دارد یا نه؟
- محتوای سایت برای کسب رتبه تولید شده یا برای برطرف کردن نیاز کاربر؟
- آیا محتوای مقاله با موضوع (عبارت کلیدی ) سرچ شده هم خوانی دارد یا نه؟
- در روز چه تعداد محتوا در این سایت تولید و منتشر میشود؟
- آیا کاربران با مطالعه این محتوا ناراحت و آزرده نمیشوند؟
چگونه از جریمه پاندای گوگل جلوگیری کنیم؟
- قبل از تولید محتوا نیاز کاربران را بشناسید و برای آنها بنویسید.
- محتوای باکیفیت و ارزشمند تولید کنید.
- از تصاویر، ویدیو و پادکست در محتوا استفاده کنید.
- سعی کنید محتوای خود را برای کاربران تولید کنید نه گوگل.
- در محتوا از لینک های طبیعی و هدفمند استفاده کنید.
- نکات سئو محتوا را رعایت کنید.
- از تکرار کلمات کلیدی جلوگیری کنید.
- در محتوا از عبارات هم خانواده، کلمات lci، مترادف و غیره استفاده کنید.
کلام آخر
هدف اصلی الگوریتم گوگل پاندا ارائه محتوای با کیفیت و ارزشمند به مخاطبان خود میباشد. الگوریتم پاندا محتواهای بیکیفیت، کوتاه و بی ارزش را شناسایی و از نتایج جستجو حذف میکند، در مقابل وبسایتهایی که محتوای ارزشمند، باکیفیت و منحصر به فرد تولید میکنند را در نتایج برتر خود به کاربران نمایش میدهد.
در نتیجه اگر میخواهید از جریمههای الگوریتم پاندای گوگل در امان باشید، باید محتوای خود را برای کاربران و برطرف کردن نیاز آنها تولید کنید.
دیدگاهتان را بنویسید