الگوریتم پنگوئن گوگل چیست و چگونه باعث افت رتبه میشود؟
الگوریتم پنگوئن گوگل وب سایت هایی که با لینک سازیهای اسپم و روشهای غیر اصولی (سئو کلاه سیاه) میخواهند به رتبههای برتر گوگل برسند را شناسایی و جریمه میکند. در واقع هدف اصلی الگوریتم پنگوئن بررسی و شناسایی لینک سازی های غیر طبیعی و غیر مجاز است.
تا آخر این مقاله سئو موشک همراه ما باشید تا Google Penguin را بهتر بشناسید و بدانید که چگونه میتوانید از جریمه شدن توسط الگوریتم گوگل پنگوئن در امان باشید.
فهرست مطالب
الگوریتم پنگوئن گوگل چیست؟
الگوریتم پنگوئن گوگل (Google Penguin)، یک بهروزرسانی برای الگوریتم جستجوی اصلیِ گوگل بود که اولین بار در آوریل 2012 منتشر شد و یکی از مهمترین الگوریتم های گوگل تا به امروز است. هدف به روزرسانی پنگوئن، بهبود کیفیت نتایج جستجو با جریمه کردن سایتهایی بود که با لینک سازی های غیر مجاز و روشهای غیر اخلاقی سعی داشتند در کمترین زمان رتبههای برتر گوگل را از آن خود کنند.
در نتیجه، بعد از به روز رسانی الگوریتم پنگوئن بسیاری از سایتهای متخلف از نظر رتبه بندی و حضور در صفحات جستجوی گوگل دچار افت شدند. حتی برخی از آنها به طور کامل از نتایج گوگل حذف شدند. اکنون و در انتهای سال 2023، چند سال از آخرین ورژن الگوریتم پنگوئن گوگل میگذرد.
با این وجود، وب سایتها هنوز و حتی بهتر از گذشته تحت تاثیر و نظارت مکانیزمی هستند که با الگوریتم پنگوئن پایهگذاری شد. چونکه الگوریتم پنگوئن، امروزه تبدیل به بخشی جدایی ناپذیر از الگوریتم اصلی جستجوی گوگل شده است.
هدف اصلی الگوریتم پنگوئن چیست؟
هدف اولیه الگوریتم پنگوئن گوگل، شناسایی و جریمه کردن وبسایتهایی بود که در زمینه تولید محتوا، دستورالعملهای Google را رعایت نمیکردند. اینگونه وب سایتها با هرزنامهنویسی و سوء استفاده از عناصر سئو (مثلا بک لینکها) دستورالعملهای گوگل را نقض میکردند.
گوگل پنگوئن در تلاش بود اینگونه وب سایتهای متخلف را از وبسایتهایی که محتوایی باکیفیت و بک لینکهای واقعی داشتند متمایز کند. گوگل پنگوئن، توانست تاثیر فوق العادهای بر کیفیت محتوایی داشته باشد که کاربران در صفحات جستجوی گوگل با آن مواجه میشدند.
این الگوریتم گوگل، بیش از هر چیز با دو تکنیک مخربی که برخی از سایتها برای دستکاری نتایج جستجو استفاده میکردند به شدت مقابله کرد. این دو تکنیک عبارت بودند از:
1) لینک سازی اسپم
خط مقدم جنگ الگوریتم پنگوئن گوگل با لینک سازی اسپم بود؛ از دیرباز، تولید کنندگان محتوا میدانند که لینک سازی، سبب بهبود رتبه سایت میشود. به همین دلیل است که در اکثر سایتها وقتی روی کلمات یا عباراتِ خاصی از محتوا کلیک میکنید به صفحه دیگری هدایت میشوید. صفحهای که ممکن است متعلق به همان سایت یا سایتی دیگر باشد و برخی از عبارات محتوا به آن لینک شده اند.
مثلا در یک نوشته بر روی لباسهای پاییزه کلیک میکنید و به صفحه ای دیگر هدایت میشوید که اطلاعاتی در مورد اینگونه لباسها به شما ارائه میدهد. اگر با صفحاتی بی ربط، لینکهایی بیش از حد یا معیوب مواجه شوید در واقع شاهد لینک سازی اسپم هستید.
الگوریتم گوگل پنگوئن، ارتباط، اعتبار و تنوع بک لینکها را به دقت بررسی میکند. بنابرین وب سایتهایی که تعداد زیادی بک لینکِ بیکیفیت یا نامربوط دارند، ممکن است توسط این الگوریتم، جریمه شده و رتبه جستجوی آنها افت کند.
2) پر کردن صفحه با کلمات کلیدی
در گذشته و قبل از ظهور الگوریتم پنگوئن گوگل، این تکنیک جواب میداد. به این صورت که برخی از محتوا نویسان با استفاده بیش از حد از کلمات کلیدی میتوانستند، محتوای خود را به صفحات اول گوگل برسانند.
منتها وقتی بیش از حد از کلمات کلیدی استفاده شود مفهوم و کیفیت محتوا آسیب میبیند و تبدیل به محتوایی بی ارزش برای کاربران میشود. حتما تاکنون به وب سایتهایی هدایت شدهاید که محتوای متنیِ آنها جمله بندی ندارد و صرفا از کلمات تکراری و مشابه ساخته شده است.
مثلا دانلود فیلم، فیلم فارسی، دانلود رایگان و … اینگونه وب سایتها فقط کاربران را فریب میدهند و به دنبال هدایت ترافیک به سمت خود هستند، بدون اینکه بخواهند محتوای ارزشمندی را به کاربران ارائه دهند. اگر امروزه اینگونه وب سایتها را کمتر میبینیم به لطف الگوریتم پنگوئن گوگل است.
حتما بخوانید: کیورد استافینگ چیست و چرا قاتل سئو سایت است؟
علائم جریمه شدن توسط الگوریتم پنگوئن
جریمه شدن توسط الگوریتم پنگوئن بعد از سال 2016 و انتشار نسخه 4 گوگل پنگوئن تغییر کرد. در گذشته به خاطر بک لینکهای مشکلدار، کل سایت توسط الگوریتم گوگل پنگوئن جریمه میشد.
منتها امروزه معمولا در قدم اول تنها پیوندهای بیکیفیت، نادیده گرفته میشوند و ارزش آنها کاهش مییابد. این خبر خوبی برای سایتهایی است که در گذشته به طور ناعادلانه با الگوریتم پنگوئن ضربه خورده اند.
با این وجود در حال حاضر نیز اگر پنگوئن گوگل، تعداد زیادی لینک بیکیفیت را در یک سایت واحد تشخیص دهد، میتواند تصمیم بگیرد که تمام لینکهایی را که به آن سایت اشاره میکنند حذف کند. این یک جریمه بزرگ محسوب میشود، و به شدت ترافیک سایت مشکلدار را کاهش خواهد داد.
مدیران سایتها میتوانند از روی اینگونه کاهشهای شدید در ترافیک سایت خود به جریمه شدن آن از جانب گوگل پنگوئن پی ببرند. البته اینگونه جریمههای شدید، امروزه تنها شامل سایتهایی میشوند که نقض کننده فاحش اصول الگوریتم پنگوئن در مورد بک لینکها هستند. بارزترین نشانه جریمه شدن توسط Google Penguin افت ناگهانی ترافیک سایت است.
حتما بخوانید: الگوریتم گوگل پاندا چیست و چگونه توسط آن جریمه نشویم؟
به روز رسانیهای الگوریتم پنگوئن
Google Penguin از زمان انتشار اولیه آن در آوریل 2012، چندین بار آپدیت شده است. آپدیتهای اصلی و تاریخ انتشار آنها بدین شرح هستند:
- Penguin 1.0 (2012)
- Penguin 2.0 (2013)
- Penguin 3.0 (2014)
- Penguin 4.0 (2016)
جدیدترین نسخه الگوریتم پنگوئن گوگل، Penguin 4.0 نام داشت. این نسخه، دارای یک تفاوت اساسی با نسخههای قبلی خود بود؛ Penguin 4.0 عملکردی بلادرنگ داشت. یعنی دائماً بک لینکهای وبسایتها را ارزیابی و رتبهبندی وب سایتها را بر اساس این ارزیابیهای مجدد تنظیم میکرد.
ماهیت بلادرنگ بهروزرسانی الگوریتم پنگوئن، تغییرات قابل توجهی در نحوه رسیدگی به جریمهها و رهایی از این جریمهها ایجاد کرد. وبسایتها بعد از سال 2016، دیگر مجبور به تغییر دستی بک لینکهای معیوب و انتظار کشیدن برای رفع جریمهها نیستند.
آنها میتوانند بعد از رفع مشکلات، به سرعت از جریمهها خلاص شوند. نکته دیگر اینکه بعد از بلادرنگ شدن Google Penguin، وبسایتهایی که همچنان درگیر لینک سازیهای اسپم هستند، ممکن است با جریمههای فوری مواجه شوند.
حتما بخوانید: الگوریتم مرغ مگس خوار چیست و چگونه کار میکند؟
راههای جلوگیری و خلاص شدن از جریمه الگوریتم پنگوئن گوگل
آنالیز و بررسی بک لینک های دریافت شده
برای شناسایی و حذف بک لینکهای مضر و نامربوط، تجزیه و تحلیل جامعی در مورد بک لینکهای خود انجام دهید. ابزارهایی مانند Google Search Console، Ahrefs و Moz میتوانند در این فرآیند به شما کمک کنند.
حذف یا غیرفعال کردن بک لینکهای مشکل دار
میتوانید به صورت دستی برخی از پیوندهای سمی را حذف کنید. همچنین میتوانید برای این کار از ابزار Disavow Links گوگل بهره بگیرید و از شر پیوندهای سمی باقی مانده نیز خلاص شوید. در کل، حذف اینگونه پیوندها به گوگل نشان میدهد که شما به کیفیت محتوا اهمیت میدهید و ارتباطی با هرزنامه ها ندارید.
تمرکز بر محتوای با کیفیت
محتوای ارزشمند، با کیفیت و مرتبط تولید کنید. تولید محتوای ارزشمند و یونیک، کاربران را درگیر کرده و طبیعتا بک لینکهایی معتبر را نیز جذب خواهد کرد. یک استراتژی محتواییِ مناسب ایجاد کنید که با علایق مخاطبان هدف شما همسو باشد و ارزش واقعی ایجاد کند.
بک لینکهای با کیفیت به دست آورید
از طریق پستهای مهمان، نفوذ افراد تاثیرگذار، تعامل با رسانههای اجتماعی و شرکت در انجمنهای مخصوصِ عرصه خود، شبکهی قوی از بک لینکهای با کیفیت ایجاد کنید. با داشتن چنین شبکهای، دیگر نیازی به استفاده از تاکتیکهای دستکاری و فریب کارانه برای کسب درآمد ندارید.
در جریان بهترین روشهای سئو باشید
به طور مرتب در مورد آخرین روندها و بهترین شیوههای سئو، آموزش ببینید. برای اطمینان از انطباق و حفظ یک وب سایت سالم، دستورالعملها و به روز رسانیهای جدیدِ الگوریتمهای گوگل را دنبال کنید.
اشتباهات رایج درباره الگوریتم پنگوئن گوگل
منظور از اشتباهات رایج، تصورات اشتباهی است که برخی از افراد در مورد الگوریتم پنگوئن گوگل دارند.
مثلا برخی، خود الگوریتم پنگوئن را معادل جریمه شدن میدانند. برخی دیگر فکر میکنند که وقتی گوگل پنگوئن، سایتی را جریمه میکند گوگل به آن سایت خبر میدهد. بعضی از افراد هم فکر میکنند رفع جریمۀ پنگوئن گوگل، غیرممکن است یا اینکه تنها راه رفع اثر این جریمه، حذف لینکهای مشکل دار است.
همۀ این تصورات، اشتباه هستند و توصیه میشود برای رفع جریمۀ الگوریتم گوگل پنگوئن، نه از یک روشِ واحد بلکه از ترکیبی از راه حلهای فوق الذکر استفاده کنید.
سوالات متداول
مهمترین چیزی که درباره الگوریتم گوگل پنگوئن باید بدانید این است که تمرکز اصلی این الگوریتم بیشتر بر روی لینک های ورودی به یک وب سایت است. به عبارتی این الگوریتم سایت هایی که به شما لینک میدهد را از نظر کیفیت یا اسپم بودن بررسی میکند.
همیشه سعی کنید مخاطبان اولویت اصلی شما باشند و محتوای خود را برای کاربران تولید کنید نه گوگل! همچنین از لینک سازی های غیر طبیعی و بی ارزش خودداری کنید و با انکر تکست های مختلف بک لینک دریافت کنید.
سایت هایی که لینک های بی ارزش زیادی مخصوصا با یک نوع انکر تکست دریافت میکنند با جریمه پنگوئن گوگل مواجه میشوند.
دیدگاهتان را بنویسید