معرفی مهمترین الگوریتم های گوگل
الگوریتم های گوگل هر کدام هدف خاصی دارند، ولی در مجموع هدف کلی آنها حذف سایت های بی کیفیت و اسپم از نتایج گوگل و انتخاب بهترین سایت ها برای نمایش در نتایج برتر موتورهای جستجوگر میباشد.
شما یک کشوری را در نظر بگیرید که اگر قانونی در آن وجود نداشته باشد، هرج و مرج اتفاق می افتد. دنیای اینترنت و موتورهای جستجوگر هم به همین صورت است و اگر قانونی نداشته باشند، دچار هرج و مرج میشود و نمیتوان آن را کنترل کرد. در نتیجه سایت های بی کیفیت و اسپم که فقط دنبال منافع شخصی خود هستند و حاضرند برای رسیدن به نتایج برتر هرکاری بکنند، در رتبه های برتر ظاهر میشوند در صورتی که هیچ سودی برای کاربران ندارند.
خب چاره چیست؟ الگوریتم های گوگل برای جلوگیری از هرج و مرج و راضی نگه داشتن کاربران و رفع نیاز آنها منتشر شده است.
فهرست مطالب
الگوریتم های گوگل چیست؟
چند سال پیش وقتی کاربران یک کلمه ای را در نتایج گوگل جستجو میکردند و وارد یک سایت میشدند، با کلی پاپ آپ های آزار دهنده، تبلیغات و محتوای نامرتبط مواجه میشدند. آن زمان نتایج گوگل شبیه ویرانه ها بود و کاربران بخاطر نمایش نتایج ضعیف و بی کیفیت ناراضی بودند. خوشبختانه گوگل صدای کاربران معترض را شنید و با منتشر کردن الگوریتم های خود باعث نجات کاربران از این آشفتگی شد.
الگوریتم پنگوئن، پاندا و مرغ مگس خوار اولین الگوریتم هایی بودند که گوگل برای مقابله با سایت های بی کیفیت و اسپم منتشر کرد. الگوریتم های گوگل با منتشر کردن قوانین خود به وب مسترها یاد دادند که محتوای تولید شده باید در راستای رفع نیاز کاربران باشد و بتواند در کمترین زمان خواسته های آنها را برطرف کند.
بعد از منتشر شدن الگوریتم های گوگل طولی نکشید که سایت های بی کیفیت و اسپم جایگاه خود را از دست داده و حذف شدند، و در مقابل وب سایت های باکیفیت و کاربر محور رتبه های برتر گوگل را از آن خود کردند.
مهمترین الگوریتم های گوگل
بسیاری از الگوریتم های که تا به امروز گوگل معرفی کرده است، هر کدام وظیفه خاصی را برعهده دارند و بعضی از آنها به صورت مستقیم و برخی به صورت غیر مستقیم بر ترافیک و سئو سایت تاثیر گذار هستند. شما به عنوان یک سئوکار حرفه ای بهتر است همواره از آپدیت جدید الگوریتم ها آگاهی داشته باشید. در ادامه به معرفی مهمترین الگوریتم های گوگل با توضیح مختصر هر کدام از آنها میپردازیم.
1- الگوریتم پاندا گوگل ( Panda)
الگوریتم پاندا گوگل در تاریخ 24 فوریه 2011 منتشر شده است. این الگوریتم یکی از مهمترین الگوریتم های گوگل است که وظیفه اصلی آن تمرکز بر محتوای سایت هاست. الگوریتم پاندا محتواهای تکراری، کپی، بی کیفیت و اسپم و همچنین استفاده بیش از حد از کلمات کلیدی در یک محتوا را شناسایی میکند.
پس از بررسی و شناسایی سایت هایی که محتوای باکیفیت، ارزشمند و منحصر به فردی دارند، رتبه های بهتری نزد گوگل دریافت می کنند و سایت های بی کیفیت و اسپم مورد جریمه گوگل قرار میگیرند و از نتایج حذف میشوند.
۲- الگوریتم پنگوئن گوگل ( Penguin)
الگوریتم پنگوئن گوگل در تاریخ 24 آوریل 2012 منتشر شد. تمرکز اصلی این الگوریتم بر روی لینک های اسپم، نامرتبط و بک لینک ها می باشد. همان طور که می دانید لینک سازی یکی از مهمترین فاکتورهای گوگل برای افزایش رتبه و سئو سایت است به شرطی که به صورت اصولی و طبیعی ایجاد شود.
الگوریتم پنگوئن لینک هایی که به صورت غیر اصولی به روش سئو کلاه سیاه در مزارع لینک ها ساخته و یا خریداری میشوند را شناسایی کرده و سایت خاطی را جریمه و در بعضی مواقع پنالتی میکند. در مقابل به سایت هایی که با تولید محتوای باکیفیت و با فعالیت در شبکه های اجتماعی و با سایر روش های اصولی لینک های طبیعی دریافت میکنند، امتیازات مثبتی در نظر میگیرد.
۳- الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل ( Hummingbird)
الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل در تاریخ 22 آگوست 2013 منتشر شد. این الگوریتم استفاده از کلمات کلیدی بیش از حد در محتوا و همچنین کیفیت محتوا را بررسی میکند. گوگل همیشه تلاش میکند تا بهترین و مرتبط ترین نتیجه را به کاربران نمایش دهد. الگوریتم مرغ مگس خوار کلمه جستجو شده توسط کاربر را بررسی میکند و با توجه به اهداف و نیاز کاربران، بهترین و مرتبط ترین نتیجه را به آنها نمایش میدهد. با تحقیق کلمات کلیدی و استفاده از کلمات مترادف در متن میتوانید محتوای باکیفیت و ارزشمند تولید کنید و امتیازات خوبی از این الگوریتم بگیرید.
۴- الگوریتم کبوتر گوگل (Pigeon)
الگوریتم کبوتر گوگل در 26 مارس 2014 منتشر شد. این الگوریتم یکی دیگر از مهمترین الگوریتم های گوگل است که به وب سایت ها کمک میکند تا بصورت هدفمند بتوانند مخاطبان خود را جذب کنند. همچنین کاربران با توجه به موقعیت مکانی و جغرافیایی خودشان نزدیک ترین نتیجه را مشاهده میکنند.
این الگوریتم بیشتر بر روی کسب و کارهای محلی تاثیر گذار است و وبسایت ها میتوانند با ثبت کردن آدرس کسب و کار خودشان در گوگل مپ و همچنین قرار دادن آدرس محل کارشان در صفحات مختلف سایت، امتیازات خوبی از این الگوریتم دوست داشتنی کبوتر گوگل دریافت کنند.
۵- الگوریتم رنک برین (RankBrain)
الگوریتم رنک برین گوگل در تاریخ 26 اکتبر 2015 بر پایه هوش مصنوعی منتشر شد. وقتی کاربر کلمه ای را در نتایج گوگل جستجو میکند، الگوریتم رنک برین با توجه به مفهوم کلمه کلیدی، اطلاعات موجود در پایگاه داده خود را بررسی کرده و بهترین نتیجه را در پاسخ به کاربران نمایش میدهد. در واقع این الگوریتم اهداف احتمالی کاربران از جستجوی کلمات کلیدی را بهتر درک میکند.
۶- الگوریتم برت گوگل (Bert)
الگوریتم برت گوگل در تاریخ 22 اکتبر 2019 منتشر شد. این الگوریتم به کمک هوش مصنوعی با دقیق ترین روش با هدف درک دقیق زبان روزمره انسان به کاربران کمک میکند تا اطلاعات مورد نیاز خود را در کمترین زمان پیدا کنند. این الگوریتم مفهوم یک کلمه را با بررسی کردن کلمات قبلی و بعدی آن پیدا میکند. گوگل به کمک این الگوریتم توانسته است مفهوم و ارتباط کلمات در یک جمله را به راحتی تشخیص دهد.
مثلا: وقتی شما یک کلمه کلیدی را در باکس موتورهای جستجو مینویسید، گوگل به کمک الگوریتم برت کلمات بعدی را شناسایی و به شما پیشنهاد میدهد.
7- الگوریتم Mobile First index
الگوریتم Mobile First index در تاریخ 21 آوریل سال 2015 منتشر شد. در چند سال اخیر اکثر کاربران برای جستجو در اینترنت از تلفن همراه استفاده میکنند، به همین دلیل کاربرپسند بودن و بالا بودن سرعت سایت در نسخه های موبایلی یکی از فاکتورهای مهم گوگل برای رتبه بندی سایت ها محسوب میشود.
برای افزایش ترافیک سایت باید صفحات خود را بهینه و سرعت سایت را در نسخه های موبایلی افزایش دهید، و محتوای کاربرپسند برای نسخه های موبایلی تولید کنید.
8- الگوریتم سند باکس گوگل (Sandbox)
الگوریتم سندباکس در تاریخ 26 مارس سال 2004 منتشر شد. این الگوریتم یکی از اولین الگوریتم های گوگل میباشد که برای افزایش اعتبار و بررسی کیفیت سایت های نوپا و تازه تاسیس منتشر شده است. الگوریتم سندباکس مانند یک جعبه شنی عمل میکند، کیفیت و عملکرد سایت هایی که تازه راه اندازی میشوند را بررسی میکند، تا مطمئن شود اقداماتی که انجام میدهند، قانونی است یا نه! همچنین از نظر کیفیت و کاربرپسند بودن محتوا، لینک سازی های اصولی و نحوه تعامل با کاربران را بررسی میکند.
اگر سایت نوپا همه فاکتورهای گوگل را به خوبی و طبق مقررات انجام داده باشد، سریع تر از سندباکس گوگل خارج میشود و رتبه های خوبی میگیرد. در مقابل سایت هایی که اسپم و بی کیفیت باشند را نیز شناسایی و از ایندکس شدن آنها جلوگیری میکند.
9- الگوریتم رقص گوگل (Google danse)
الگوریتم رقص گوگل در تاریخ 26 مارس سال 2004 منتشر شد. الگوریتم گوگل دنس به صورت دوره ای برای رتبه بندی صفحات سایت اجرا میشود. این الگوریتم بروزرسانی های داخلی و خارجی سایت و همچنین میزان تعامل و رضایت کاربران را میسنجد و بر اساس آن رتبه سایت ها را تغییر میدهد.
الگوریتم دنس یک فرصت ایده ال برای سایت هایی است که رتبه پایینی دارند، و میتوانند با تولید محتوای باکیفیت، بروزرسانی محتوا، افزایش تجربه کاربری و لینک سازی هایی اصولی و هدفمند از این فرصت گوگل استفاده کنند و در رتبه های بالاتر قرار بگیرند.
10- الگوریتم تازگی محتوا (Freshness)
الگوریتم تازگی محتوا در تاریخ 1 نوامبر سال 2011 منتشر شد. همیشه گوگل تلاش کرده است تا محتوای تازه و کاربرپسند در اختیار مخاطبان قرار دهد. مقاله ها و محتواهایی زیادی در سطح وب وجود دارد که بعد از مدتی ارزش و کیفیت خود را از دست میدهند. گوگل برای برطرف کردن این مشکل، الگوریتم Freshness را منتشر کرد تا وب مسترها را وادار کند، محتواهای قدیمی خود را بروز کنند.
بنابراین با به روزرسانی کردن محتواهای قدیمی و افزایش تعامل و تجربه کاربری میتوانید از این الگوریتم گوگل رتبه های خوبی کسب کنید و در جایگاه بهتری قرار بگیرید.
11- الگوریتم فلوریدا (Florida)
الگوریتم فلوریدا در تاریخ 26 مارس سال 2004 منتشر شد. فلوریدا یکی از مهمترین الگوریتم های گوگل در سئو محسوب میشود. هدف اصلی این الگوریتم بررسی لینک سازی های اصولی و نحوه استفاده از کلمات کلیدی میباشد که باعث کاهش نرخ بانس ریت سایت میشود. با تولید محتوای با کیفیت و ارزشمند و همچنین لینک سازی های اصولی میتوانید، امتیازات مثبتی از این الگوریتم گوگل دریافت کنید و ترافیک سایت خود را افزایش دهید.
12- الگوریتم بوستون (Boston)
الگوریتم بوستون در تاریخ 1 ژوئن سال 2017 منتشر شد. وظیفه این الگوریتم بررسی دقیق کیفیت محتوا و نحوه عملکرد وب سایت ها میباشد. الگوریتم بوستون ابتدا مطالب یک سایت را بصورت ماهانه بررسی میکرد، و بعد از مدتی وب سایت هایی که فعالیت ممتد داشتند به صورت روزانه بررسی میشدند.
13- الگوریتم کافئین (Caffeine)
الگوریتم کافئین گوگل در تاریخ ۱۰ آگوست سال ۲۰۱۹ معرفی شد که یکی از الگوریتم های قدرتمند گوگل محسوب میشود. این الگوریتم باعث افزایش سرعت ایندکس مطالب در موتورهای جستجو شد. قبل از الگوریتم کافئین سرعت ایندکس صفحات زمان بر بود و گوگل تنها به محتواهای جدید توجه میکرد.
بعد از معرفی این الگوریتم خرنده های گوگل بصورت مداوم صفحات وب سایت ها را بررسی میکنند و در صورت مشاهده کوچکترین تغییر و بروزرسانی، آنها را ایندکس میکنند تا اطلاعات بروز و جدید در اختیار کاربران قرار دهند. بصورت کلی هدف الگوریتم کافئین افزایش سرعت ایندکس در بروزرسانی های محتوا، ارتقاء تجربه کاربری و ارائه نتایج باکیفیت به کاربران است.
14- الگوریتم موش کور (Possum)
الگوریتم موش کور در تاریخ 1 سپتامبر سال 2016 برای بهبود نتایج محلی معرفی شد. این الگوریتم نسخه پیشرفته الگوریتم کبوتر است که بر روی کسب و کارهای محلی تمرکز دارد. الگوریتم موش کور خدمات و کسب وکارهای داخل شهر را از خارج شهر تفکیک میکند و با توجه به موقعیت مکانی کاربران نزدیک ترین نتیجه را به آنها نمایش میدهد. این الگوریتم توجه ویژه به نظرات کاربران، تعداد نظرات و استفاده از کلمات کلیدی در بخش نظرات دارد.
15- الگوریتم Intrusive Interstitials Penalty
الگوریتم Intrusive Interstitials Penalty در تاریخ 10 ژانویه 2017 برای عدم نمایش تبلیغات زیاد در سایت ها معرفی شد. قبل از منتشر شدن این الگوریتم، وقتی کاربران وارد سایتی میشدند با کلی تبلیغات بنری، پاپ آپ ها و پنجره های بازشو روبرو میشدند که باعث آزار و اذیت آنها میشد. به همین دلیل الگوریتم Intrusive Interstitials Penalty برای مبارزه با سایت هایی که تبلیغات زیادی داشتند، منتشر شد تا آنها را جریمه و از نتایج حذف کند.
16- الگوریتم فرد (Fred)
الگوریتم فرد یکی از موثرترین الگوریتم های گوگل در سئو میباشد که در تاریخ 7 مارس سال 2017 معرفی شد. این الگوریتم بر کیفیت محتوا، تبلیغات بیش از اندازه، بک لینک های اسپم و بی کیفیت، تولید محتوای بی ارزش و میزان تعامل کاربران نظارت دارد. به عبارتی الگوریتم فرد سایت هایی که محتوای اسپم تولید میکنند و هدفشان فقط تبلیغات است و به تجربه کاربری اهمیت نمیدهند را شناسایی و جریمه میکند.
17- الگوریتم گورخر (Zebra)
الگوریتم گورخر یکی از مهمترین الگوریتم های گوگل است که در مارس 2013 توسط مت کاتس برای بهبود نتایج سایت های فروشگاهی معرفی شد. الگوریتم گورخر وبسایت های فروشگاهی متخلف، کلاهبردار، اسپم و نامعتبر را شناسایی کرده و از نتایج حذف میکند. این الگوریتم سعی میکند تا بهترین و باکیفیت ترین فروشگاه های اینترنتی را در نتایج برتر به کاربران نمایش دهد، تا باعث افزایش تعامل و تجربه کاربران شود.
18- الگوریتم موبایل فرندلی (Mobile Friendly)
الگوریتم موبایل فرندلی در آوریل سال 2015 برای بهبود نتایج جستجوی گوگل در تلفن های همراه منتشر شد. امروزه تعداد کاربران موبایلی نسبت به دکستاپ پیشرفت چشگیری داشته است. بنابراین وب سایت هایی که در نمایشگرهای موبایل و تبلت بخوبی نمایش داده شوند و کاربران را اذیت نکنند در نتایج برتر قرار میگیرند.
در مقابل سایت هایی که در موبایل و تبلت به خوبی نمایش داده نمیشوند از نتایج جستجوی موبایلی حذف میشوند. گوگل توصیه میکند وبسایت باید به گونه ای ریسپانسیو شود که در نمایشگرهای مختلف مخصوصا تلفن همراه بدون هیچ به هم ریختگی نمایش داده شود تا کاربران اذیت نشوند.
19- الگوریتم پیج رنک (PageRank)
الگوریتم پیج رنک گوگل در اوایل سپتامبر سال 1998 معرفی شد که ابتدا بر تعداد لینک های دریافتی یک سایت نظارت داشت، و هر سایتی که بک لینک بیشتری دریافت میکرد در نتایج برتر گوگل قرار میگرفت. بعد از بروزرسانی و آپدیت شدن این الگوریتم اوضاع فرق کرد و وب سایت هایی که تعداد لینک های باکیفیت به صورت اصولی و مرتبط با انکرتکست های مختلف دریافت میکنند، جایگاه بهتری نزد گوگل دارند.
20- الگوریتم دزد دریایی (Pirate)
الگوریتم دزد دریایی در آگوست سال 2012 برای مقابله با نقض قوانین کپی رایت، حفظ سلامت دنیای وب و افزایش رضایت کاربران معرفی شد. این الگوریتم سایت هایی که محتوای کپی دارند، یا محتوای دیگران را کپی میکنند را شناسایی کرده و از نتایج گوگل حذف میکند، و در مقابل وب سایت هایی که محتوای منحصر به فرد تولید میکنند در نتایج برتر قرار میدهد.
21- الگوریتم EMD (Exact Match Domain)
الگوریتم EMD در سپتامبر سال 2012 برای مقابله با محتواهای ضعیف و غیر کاربردی معرفی شد. این الگوریتم وب سایت هایی که محتوای ضعیف، بی کیفیت و اسپم تولید میکنند، و قادر نیستند نیاز و خواسته های کاربران را برطرف کنند، شناسایی و جریمه میکند.
22- الگوریتم Page Layout
الگوریتم Page Layout در ژانویه 2012 برای مبارزه با سایت هایی که در بالای صفحات تبلیغات زیادی داشتند، معرفی شد. گوگل به سایت هایی که در کمترین زمان محتوای باکیفیت به کاربران ارائه می دهند، رتبه های بالاتری میدهد.
به همین دلیل با وب سایت هایی که در بالای صفحات خودشان تبلیغات زیادی دارند و باعث میشوند که کاربران برای رسیدن به نیازشان اسکرول های زیادی داشته باشند، مخالف است و الگوریتم page layout را برای مقابله با چنین سایت هایی منتشر کرد.
23- الگوریتم E-A-T
الگوریتم E-A-T در ژوئن سال 2014 برای نظارت بر وب سایت هایی که در زمینه حقوقی، مالی و سلامت فعالیت میکنند و یا به عبارتی مستقیما با جان و مال مردم سرکله دارند، معرفی شد. الگوریتم E-A-T بر مبنای تخصص، اعتبار و قابل اعتماد بودن سایت ها عمل میکند. مثلا در حوزه سلامت محتوای تولید شده باید توسط یک نویسنده متخصص و معتبر تولید شود، تا جان افراد را به خطر نیندازد.
24- الگوریتم MUM (Multitasking united Model Algorithm)
الگوریتم MUM در می سال 2021 معرفی شد که هم زمان میتواند چندین کار را باهم انجام دهد. این الگوریتم با استفاده از هوش مصنوعی و پردازش زبان طبیعی انسان به بیش از 75 زبان دنیا مسلط است، تا براحتی بتواند با توجه به جستجوی کاربران به سوالات پیچیده آنها پاسخ دهد. همچنین به صورت همزمان توانایی درک و مفهوم متن ها به زبان های مختلف، تصاویر، ویدیوها و فایل های صوتی را دارد.
25- الگوریتم Helpful Content یا محتوای مفید
اواخر سپتامبر سال 2022 الگوریتم Helpful Content برای بهبود و ارتقا تجربه کاربری در نتایج جستجوهایشان منتشر شد. هدف گوگل از معرفی این الگوریتم نمایش محتوای ارزشمند در نتایج برتر گوگل است و هر وبسایتی که بتواند محتوای مفید در اختیار کاربر قرار دهد و هدفش برطرف کردن نیاز کاربر باشد، از این الگوریتم سربلند بیرون میآید.
الگوریتم Helpful Content گوگل کل سایت را در نظر میگیرد و اگر یک سایت تعداد زیادی محتوای بی کیفیت داشته باشد، توسط این الگوریتم جریمه میشود.
الگوریتم های گوگل چه تاثیری بر رتبه بندی نتایج دارند؟
تاثیر الگوریتم های گوگل در رتبه بندی نتایج غیر قابل انکار است. در واقع گوگل برای نمایش نتایج با کیفیت و کاربرپسند، الگوریتم های مختلفی را منتشر کرده است تا بتواند کاربران خود را راضی نگه دارد و در سریعترین زمان به خواسته هاشان برسند.
قبل از این الگوریتم ها، کاربران با نتایج نامرتبط و بی کیفیت روبرو میشدند، که در نتیجه باعث بی اعتمادی آنها به گوگل میشد. گوگل با منتشر کردن الگوریتم ها علاوه بر اینکه کیفیت نتایج جستجو را بهبود بخشید، به وب مسترها نیز نشان داد که چگونه محتوا تولید کنند تا در نتایج برتر قرار بگیرند.
نتیجه گیری
در این مقاله سئو موشک به بررسی و معرفی مهمترین الگوریتم های گوگل پرداختیم، که هر کدام از این الگوریتم ها برای یک هدف خاصی منتشر شده اند و تاثیر بسزایی بر رتبه بندی سایت ها در نتایج گوگل دارند.
الگوریتم های گوگل به طور کلی سایت ها را بر اساس، لینک های ورودی، محتوای باکیفیت و یکتا، تعامل و رضایت کاربران رتبه بندی میکند. در نتیجه هر سئوکاری برای رسیدن به رتبه های برتر باید الگوریتم های گوگل را بشناسد و با قوانین آنها بخوبی آشنا باشد، تا بتواند در سئو به موفقیت برسد.
دیدگاهتان را بنویسید