سئو تکنیکال یا سئو فنی چیست و نکات مهم آن؟
سئو تکنیکال یکی از مهمترین بخش های سئو سایت است که به موتورهای جستجو و گوگل کمک میکند تا راحت تر بتوانند به صفحات مختلف سایت دسترسی داشته باشند و سریعتر آنها را بخزند و درک کنند. هدف اصلی سئو فنی، بهینه سازی زیر ساخت یک سایت برای بهبود رتبه آن در نتایج برتر گوگل است. در واقع سئوی تکنیکال زیر مجموعه سئو داخلی محسوب میشود و به مسائل فنی سایت، کدهای برنامه نویسی و موارد دیگر مربوط میشود.
در این مقاله سئو موشک به توضیح کامل سئو تکنیکال و اهمیت آن میپردازیم و همچنین شما را با مهمترین نکات سئوی تکنیکال آشنا خواهیم کرد.
سئو تکنیکال چیست؟
سئو تکنیکال به مجموعه اقداماتی که انجام میدهیم تا ایندکس (index) کردن و کرول (crawl) کردن سایت برای موتورهای جستجو و گوگل آسان شود. موتورهای جستجو ابتدا با استفاده از خزندههای خود، صفحات و تغییرات جدید را شناسایی کرده و سپس فرایند کرول کردن سایت را آغاز میکنند. ربات های گوگل اطلاعات شناسایی شده را مانند کتاب در کتابخانه خود ذخیره و سپس ایندکس میکنند.
در واقع سئوی تکنیکال هیچ ربطی به تولید محتوا و کیفیت آن ندارد و به زیر ساخت های فنی سایت مربوط میشود. به همین دلیل است که به آن سئو فنی سایت میگویند. بگذارید برای درک بهتر یک مثال ساده بزنیم.
فرض کنید شما در بهترین برج یک شهر در طبقه 20تم، یک رستوران شیک با امکانات فول دارید. بهترین و با کیفیت ترین غذاها را با مناسب ترین قیمت به مشتری ارائه میدهید. ولی این رستوران شما آسانسور ندارد و مشتریان برای مراجعه باید از پلهها استفاده کنند. خب چه اتفاقی می افتد؟ بله معلوم است، کمتر کسی پیدا میشود که 20 طبقه را بخواهد از پلهها بالا بیاید. در واقع شما برای دسترسی و راحتی مشتریان هیچ اقدامی انجام ندادهاید و بدین ترتیب آنها را از دست میدهید.
سئو تکنیکال سایت هم به این صورت است و برای دسترسی آسان خرنده های گوگل باید نکات سئو فنی را بخوبی پیاده سازی کنید تا راحت تر بتوانند به صفحات سایت دسترسی داشته باشند.
تفاوت سئو تکنیکال با سئو داخلی و خارجی چیست؟
همان طور که قبلا در مقاله “سئو چیست” توضیح دادیم، سئو به سه بخش سئو داخلی، سئو خارجی و سئوی تکنیکال یا فنی تقسیم میشود. هر سایتی برای رسیدن به نتایج برتر گوگل و افزایش ترافیک سایت باید تمام نکات این سه بخش سئو را به صورت اصولی طبق قوانین و مقررات گوگل انجام دهد.
سئو داخلی چیست؟
به تمام اقداماتی که درون یک سایت برای بهینه سازی و رسیدن به رتبه های برتر گوگل انجام میشود، سئو داخلی میگویند. لینک سازی داخلی، تولید محتوا و سئو آن، نوشتن متا تگ ها و هدینگ ها، استفاده از تصاویر، ویدیو و بهینه سازی آنها، استفاده از کلمات کلیدی، رعایت چگالی کلمات کلیدی و غیره مربوط به سئوی داخلی یک سایت میشود.
سئو خارجی چیست؟
به تمام اقداماتی که بیرون از سایت برای بهبود و بهینه سازی سایت انجام میشود، سئو خارجی میگویند. لینک سازی خارجی، رپورتاژ آگهی، فعالیت در شبکه های اجتماعی، تبلیغات، برندسازی و موارد دیگر از جمله اقداماتی است که در سئوی بیرون از سایت انجام میشود.
سئو فنی چیست؟
سئوی فنی یا تکنیکال مربوط به ساختار فنی سایت است و باید به صورت اصولی انجام شود تا خزنده های گوگل راحت تر بتوانند به صفحات مختلف سایت دسترسی داشته باشند. بهبود سرعت سایت، بهینه سازی کدها، ایجاد نقشه سایت مپ، شناسایی و برطرف کردن خطاهای سایت، ریسپانسیو کردن سایت، شناسایی لینک های شکسته از جمله موارد سئوی تکنیکال است.
چرا سئو تکنیکال اهمیت دارد؟
سئو فنی یا تکنیکال یکی از مهمترین مراحل در سئو سایت است. اگر سئوی تکنیکال سایت هر گونه مشکلی فنی داشته باشد، بر عملکرد وبسایت در نتایج جستجوی گوگل تاثیر منفی خواهد گذاشت. خزندههای گوگل به صفحات مختلف سایت دسترسی نخواهد داشت و نمیتوانند آنها را فهرست و ایندکس کنند. در نتیجه صفحات سایت در نتایج موتورهای جستجو دیده نمیشود.
چطور سئو تکنیکال را انجام دهیم؟
برای انجام سئو تکنیکال سایت بهترین کار این است که یک چک لیست کامل از موارد فنی داشته باشید و به ترتیب آنها را رعایت کنید تا تغییرات فوق العادهای در سایت خود مشاهده کنید.
در ادامه مهمترین نکات سئو تکنیکال سایت را معرفی میکنیم و میتوانید از آنها به عنوان یک چک لیست سئو استفاده نمایید.
1- بهینه سازی کدهای HTML
کدهای HTML یک زبان نشانه گذاری برای موتورهای جستجوگر است و به ربات های گوگل کمک میکند تا صفحات سایت را راحت تر درک کنند و بفهمند که در هر کدام از صفحات سایت چه چیزی قرار دارد. در واقع با بهینه سازی کدهای HTML، ربات ها راحت تر و بهتر مفهوم صفحات سایت را درک و سریعتر آنها را ایندکس میکنند.
2- بهینه سازی ساختار URLها
اصلاح ساختار URL صفحات سایت یکی از مهمترین اقدامات در سئو تکنیکال است که رعایت اصولی آن باعث افزایش سئو سایت میشود. برخی از ویژگیهای url مناسب شامل:
- از استفاده کاراکترهای غیر مجاز مانند: !،@،$،&،_ و … در URL صفحات جدا خودداری کنید.
- از خط تیره (-) به جای فاصله برای جدا کردن کلمات استفاده کنید.
- از نوشتن حروف بزرگ در urlها جلوگیری کنید.
- تا جایی که امکان دارد کوتاه بنویسید و از حروف اظافه استفاده نکنید.
- بهتر است برای درک بهتر ربات های گوگل، URLها را به زبان انگلیسی بنویسید.
- کلمه کلیدی اصلی را در URL قرار دهید تا خزندهها و کاربران راحت تر به موضوع صفحه پی ببرند.
3- استفاده از تگ hreflang برای سایت های چند زبانه
اگر وبسایتی را که طراحی و بهینه سازی کردهاید و میخواهید مخاطبان خارجی داشته باشد، بهتر است از تگ hreflang استفاده و زبان مورد نظر را برای موتورهای جستجو مشخص کنید. نوشتن تگ hreflang به موتورهای جستجو کمک میکند تا راحت تر بفهمند، هدف سایت چه زبان و چه کشوری است تا به مخاطبان هدف شما نمایش دهند.
4- فایل robots.txt را بهینه کنید
فایل robots.txt یک فایل متنی است که با استفاده از آن میتوانید به ربات های گوگل پیشنهاد دهید که کدام صفحات را بررسی و ایندکس کنند و چه صفحاتی را ایندکس نکنند. بهتر است با استفاده از فایل robots.txt صفحاتی را که ارزش ایندکس شدن ندارند مانند: صفحات ثبت نام و ورود کاربران، قوانین و مقررات سایت، پنل کاربری، صفحه چت، صفحات تکراری و غیره جلوگیری کنید. در واقع این فایل یکی از موارد مهم سئو تکنیکال است که در ایندکس کردن و نکردن صفحات به ربات ها کمک میکند.
این فایل در هاست وب سایت قرار میگیرد و برای بررسی و مشاهده آن میتوانید در قسمت جستجوی گوگل بعد از نام دامنه سایت عبارت robots.txt را بنویسد.
مانند: seomoshak.com/robots.txt
5- بهینه سازی ساختار سایت
ساختار سایت را به صورت اصولی و منظم برای کاربران و موتورهای جستجو بهینه کنید. به این صورت که مطالب و مقاله های خود را در دسته بندی های مرتبط اصلی و فرعی قرار دهید، تا کاربران راحت تر به آنها دسترسی داشته باشند. با این کار ماندگاری کاربران در سایت افزایش می یابد و موتورهای جستجو سریعتر و بهتر سایت را درک کرده و فهرست بندی میکنند.
بهترین روش استفاده از ساختار سلسله مراتبی است، چرا که خزنده های گوگل از صفحه اصلی یک وب سایت شروع به خزیدن میکنند تا صفحات دیگر را کشف کنند.
6- استفاده از bread crump در صفحات سایت
بردکرامپ در واقع به عنوان یک راهنما به کاربران کمک میکند تا متوجه شوند که اکنون در کدام قسمت از وب سایت قرار دارند. بردکرامپ به لینک هایی گفته میشود که به صورت یک منو، اکثرا در بالا یا پایین سایت نمایش داده میشود. اگر سایت شما وردپرسی است با نصب کردن افزونه رنک مث یا یوست سئو میتوانید این منو را در صفحات سایت خود ایجاد کنید.
7- استفاده صحیح از استراکچردیتاها
استراکچردیتاها یا دادههای ساختار یافته کدهای زبان برنامه نویسی هستند که به موتورهای جستجو کمک میکنند تا قسمت های مختلف سایت را بهتر درک کنند. این کدها در قالب وب سایت قرار میگیرد و نقش بسیار مهمی در نحوه نمایش سایت در نتایج جستجو دارند.
اسکیما کدها تاثیر بسیار زیادی در سئو تکنیکال سایت دارد و با اطلاعات مهمی که در اختیار موتورهای جستجو قرار میدهد، کمک میکند تا آنها راحت تر داده های یک صفحه را درک کنند. استراکچردیتاها باعث افزایش نرخ کلیک و ترافیک سایت میشود و اعتبار شما را نزد موتورهای جستجوگر افزایش میدهد.
8- استفاده صحیح از تگ کنونیکال
داشتن محتوای تکراری هم برای موتورهای جستجو ناخوشایند است و هم باعث اذیت کاربران میشود. محتوای کپی یا تکراری مشکلات فنی در سایت ایجاد میکند و باعث میشود، چندین صفحه با آدرس های متفاوت با محتوای یکسان به صورت همزمان در نتایج گوگل نمایش داده شود. گوگل این گونه صفحات را Doplicate Content در نظر میگیرد که باعث کاهش اعتبار و رتبه سایت میشود.
برای برطرف کردن این مشکل و معرفی کردن صفحات تکراری میتوانید از تگ canonical استفاده کنید. باید تک کنونیکال را در صفحات سایت استفاده کنید و محتوای اصلی را به گوگل معرفی کنید تا ربات ها دچار سردرگمی نشوند.
9- برطرف کردن خطای 404
صفحات 404 به صفحاتی گفته میشود که یا حذف شده اند و یا آدرس آنها تغییر کرده است. همان طور که میدانید مهمترین خواسته گوگل جلب رضایت کاربران است. وقتی کاربران کلمهای را در گوگل سرچ میکنند و با صفحات 404 روبرو میشود، با نارضایتی سایت را ترک میکنند. همچنین اگر ربات های گوگل با این گونه صفحات مواجه شوند باعث افت رتبه سایت میشود.
بهترین کار برای برطرف کردن خطای 404 این است که آنها را به صفحات مشابه ریدایرکت 301 بزنید و کاربران و ربات های گوگل را به صفحات مرتبط انتقال دهید.
10- رفع لینک های شکسته
لینک های شکسته را در وب سایت خود با استفاده از افزونه هایی مانند Broken Link Checker شناسایی کرده و اصلاح کنید. لینک های شکسته لینک هایی هستند که شما قبلا به صفحاتی از سایت لینک داده اید و بنا به هر دلایلی الان آن صفحات نیستند یا دچار مشکل شده اند.
11- ایجاد نقشه سایت
نقشه سایت یا sitemap یکی دیگر از اقدامات مهم سئو تکنیکال است که بصورت یک فایل شامل کدهای XML است. در این فایل آدرس تمام صفحات سایت قرار میگیرد و مانند یک نقشه عمل میکند، و به موتورهای جستجو کمک میکند تا راحت تر به صفحات مختلف سایت دسترسی داشته باشند و سریعتر آنها را ایندکس کنند. همچنین این فایل آخرین تاریخ بروزرسانی نوشته ها و صفحات را شامل میشود.
12- افزایش سرعت سایت
افزایش سرعت سایت یکی از مهمترین نکات سئو فنی سایت است که باید از همان ابتدا با ایجاد زیر ساخت های مناسب برای وبسایت خود این فاکتور را به نحو احسن انجام دهید. طبق آمار و تحقیقات انجام شده، کاربران بیشتر از 3 ثانیه برای لود شدن سایت صبر نمیکنند و در صورت لود نشدن، به سایت بعدی مراجه میکنند، که در نتیجه باعث میشود کاربران خود را از دست بدهید. از جمله مهمترین اقدامات برای افزایش سرعت سایت شامل:
- کم کردن حجم عکس ها، تصاویر و فشرده سازی آنها
- اگر از سیستم مدیریت محتوای وردپرسی استفاده میکنید، از قالب های سبک و بهینه شده استفاده کنید.
- از هاست های معتبر و سرعت بالا برای سایت استفاده کنید.
- تا جایی که امکان دارد از نصب کردن افزونه ها و پلاگین های اظافی خودداری کنید.
- فشرده سازی و مینیفای کردن فایل های HTML و CSS
- کاهش درخواست ها به سمت سرور
- لود شدن مرحله ای تصاویر در صفحات سایت (lazy loading)
13- ریسپانسیو کردن صفحات سایت
ریسپانسیو یا واکنش گرا بودن سایت یکی از نکات مهم سئوی تکنیکال است که باید به آن توجه ویژه ای داشته باشید. امروزه اکثر کاربران از طریق تلفن همراه در این اینترنت نیازهایشان را برطرف میکنند. بنابراین سایت باید به گونه ای طراحی و ریسپانسیو شده باشد، که در نمایشگرهای مختلف مخصوصا تلفن همراه بدون هیچ به هم ریختگی نمایش داده شود. سایت هایی که ریسپانسیو نباشند، گوگل در نتایج موبایلی آنها را نمایش نمیدهد، که در نتیجه باعث کاهش ترافیک و افت رتبه سایت میشود.
14- برقراری امنیت سایت (SSL)
برای برقراری امنیت سایت و جلوگیری از هک شدن اطلاعات کاربرن باید از گواهی SSL استفاده کنید. داشتن پروتکل SSL یکی از مهمترین فاکتورهای سئوی تکنیکال است و سایت هایی که از این گواهی نامه امنیتی استفاده نکنند، ممکن است گوگل از ورود کاربران به سایت جلوگیری کند. سایت هایی که از گواهی SSL استفاده میکنند، آدرس سایت آنها به جای http با https شروع میشود.
مقاله پیشنهادی: نحوه نصب ssl رایگان در هاست سی پنل و دایرکت ادمین
15- استفاده از فرمت AMP
همان طور که گفتیم امروزه استفاده از تلفن های همراه برای جستجو در اینترنت چندین برابر شده است. وب سایتی که از فرمت AMP استفاده میکند در گوشی های موبایل عملکرد بهتری دارد و سریعتر لود میشود، که در نتیجه گوگل رتبه بالاتری به آنها میدهد. گوگل با ارائه فرمت AMP به کاربران موبایلی کمک کرده است تا سریعتر به خواسته هایشان برسند.
نتیجه گیری:
سئو تکنیکال به موارد فنی و ساختاری سایت مربوط میشود که با بهینه سازی آن به موتورهای جستجو کمک میکنید تا راحت تر صفحات مختلف یک سایت را بخزند و سریعتر آنها را ایندکس کنند.
رعایت نکات سئو فنی سایت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، چرا که اگر شما تمام اقدامات سئو داخلی و خارجی سایت را به نحو احسن انجام دهید، ولی سئوی فنی سایت را در نظر نگیرید! قطعا به نتیجه ای نخواهید رسید.
دیدگاهتان را بنویسید